Hjälpsidor

Kontakta oss

Om din fråga inte besvaras här, eller om du ville bara låta oss veta något om webbplatsen, t.ex. feedback, kontakta oss.

Introduktion till handlingar.se #

Vad är syftet för handlingar.se? #
För att hjälpa dig att ta reda på insiderinformation om den svenska regeringen och svenska offentliga myndigheter. Webbplatsen hjälper människor få tillgång till information om staten, kommuner, riksdagen, sjukvårdsinstanserna, de militära styrkorna, statligt finansierade skolor och universitet och andra offentliga myndigheter. Du kan också använda webbplatsen för att ta reda på information som tillsynsmyndigheterna har om företag, välgörenhetsorganisationer och andra organisationer.
Hur fungerar denna hemsida? #
Du väljer den myndighet som du vill ha information från, sedan skriver du en kort anteckning och fråga som beskriver vad du vill veta. Vi skickar då din begäran till den offentliga myndigheten. Alla mottagna svar publiceras automatiskt på webbplatsen för dig och alla andra för att hitta och läsa.
Varför ska jag bry mig om att göra detta? #
Du betalar skatt, och sedan gör regeringen, landsting och kommunen saker med pengarna. Alla typer av saker som påverkar ditt liv, från hälso- och sjukvården till det nationella försvaret. Några saker gör de dåligt, vissa saker gör de väl. Ju mer vi tar reda på hur staten, landstingen och kommuner fungerar, desto bättre kan vi lägga fram förslag för att förbättra det som görs dåligt, och för att fira de saker som görs väl. Vissa människor använder också platsen för forskning och vissa för att bygga innovativa lösningar.
Nu finns det möjlighet att visa sitt intresse och stöd för denna sida genom att skriva upp sig på Handlingar.se's nyhetsbrev. Vi kommer inom kort ha möjlighet att ta emot donationer för att fortsätta arbeta med den här grundlagskritiska plattformen. Genom att donera till Handlingar.se kan vi ta fram och tillgängliggöra mer material som kan hjälpa dig i ditt arbete med allmänna handlingar och öppna data!

Få uppdateringar från Handlingar.se

* indicates required
Varför skulle den myndigheten bry sig om att svara mig?#
Enligt grundlagen Tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen måste de svara. Svaret kommer antingen att innehålla den information du vill, eller ge en giltig rättslig anledning till varför den inte lämnas ut, t.ex. elektroniskt.
Blir information utgiven via webbplatsen användbar? #

Ja. Hundratusentals dokument har släppts via liknande webbplatser runt om i världen Se till exempel : 366 Intressanta saker som vi känner på grund av WhatDoTheyKnow, Storbritanniens motsvarighet till Handlingar.se.

Om du anser att en begäran inte är lämplig kan du rapportera den för att uppmärksamma administratörerna.

Vem driver Handlingar.se? #

Handlingar.se drivs och underhålls som ett projekt av en grupp av människor på en ideell bas.

Hur kan jag hålla jämna steg med nyheter om handlingar.se?#
Vi har blogg och en Twitter

Härnäst, kan du läsa omatt göra begäran om allmän handling -->