Hej Caroline!

Tack för ditt mejl och ditt engagemang.

Det är alltid ett dilemma med att kommunicera proaktivt innan beslut är fattade. Det är emellertid den vägen vi har valt att gå i Lomma för att vara så transparanta vi kan i en process. De minskade elevtalen har pågått i ett par år redan i skolan och ännu längre i förskolan. Vi behöver navigera i detta och få till stabila planeringsförutsättningar för alla barn. Hela processen är komplex där många parametrar ska vägas in. Jag kan som du förstår inte ha något mer fördjupat resonemang med enskilda föräldrar utan kommer att kommunicera samtidigt till när i god tid innan skolvalet ska göras.

Jag passar på att önska dig en trevlig helg!

Vänliga Hälsningar

Susanne Haglind, tf Verksamhetschef Grundskola

Lomma Kommun

Förvaltningen för utbildning, kost, kultur och fritid

234 81 Lomma

0733-41 16 16

[e-postadress]

Information om hur Lomma kommun behandlar personuppgifter:

lomma.se/personuppgifter

Från: Caroline Balling <[e-postadress]>
Skickat: den 13 september 2023 12:15
Till: Susanne Haglind <[e-postadress]>
Ämne: Angående er information om förskoleklasserna

Hej, 

Mitt namn är Caroline och bor i Bjärred med min familj. Har två barn varav en av dem ska börja förskoleklass nästa höst och min minsta ska börja förskolan i januari. 

Nu när ni släpper information om förskoleklasserna inför nästa år känner jag att jag måste framföra mina åsikter. Jag blev först lättad när min minsta dotter fick plats på Tulpangårdens förskola, samma som sin syster, och på samma område som skolan vi vill gå på. Nu släpper ni information om att ni håller på att se över förskoleklasserna och jag hoppas verkligen att ni tar en riktig funderare på hur många barn och familjers liv ni påverkar med era beslut. 

Ni har nu möjligheten att verkligen erbjuda en attraktiv skolmiljö med mindre klasser när barngrupperna minskar, något som forskning visar på är bra för både barnen och lärare. 

Ni vill informera på grund av att inte skapa ryktesspridning men nu blir det snarare tvärtom, en oro att ens barn inte ska få gå i den skolan vi önskar. Hoppas verkligen ni kommer ha kvar förskoleklass på Löddesnässkolan. Så många barn som bor här i området och som gått på förskolan tillsammans och som ser fram emot att börja skolan ihop. Det skapar också en trygghet för barnen att få gå ihop med kompisar de känner.

För att också sedan prata om att man har syskon som går inom samma område, hur hållbart är det om man skulle ha två små barn på olika skolområden i en sådan liten kommun som Lomma. Vi boende i kommunen idag ska inte bli drabbade för att barnkullarna minskar utan istället borde kommunen satsa på att erbjuda mindre klasser och en hög nivå på skolan. Det var en av den anledningarna till att vi flyttade till Lomma kommun, ni hade ett bra rykte inom skolvärlden och skröt om att ni var nummer 1. Borde ni inte ha samma mål idag? 

Nu känns det som att ni riskerar att gå åt fel håll och jag hoppas innerligt att ni låter förskoleklassen finnas kvar på Löddesnässkolan och att våra barn får gå där och inte blir tvingade bort till annan skola. 

Med tanke på äldreomsorgen i Lomma kommun och all den kritik ni får, ni riskerar gå samma väg till mötes med skolomsorgen.

Nu blev det ett långt Mail men kände jag kan verkligen inte kan sitta tyst när det gäller mina barns utveckling och liv. 

Som sagt hoppas verkligen ni låter våra skolor i Bjärred ha kvar sina förskoleklasser. 

Med vänlig hälsning,

Caroline